آرشیو وبلاگ پیوندهای روزانه لوگو آمار وبلاگ
نابغه کوچولو جمعه 92 مرداد 18 :: 4:49 عصر :: نویسنده : نابغه
سال ها و شاید قرن ها قبل از آن که قوانین حاکم بر آکوستیک موسیقی کشف شود، بشر از شنیدن اصوات موسیقایی لذت میبرده است و همواره برای خلق آثار ماندگار موسیقایی و هنری در تلاش بوده است. نخستین گام را شاید، فیثاغورث در عهد یونان باستان برداشته، او با مقایسه ارتفاع صدا های موسیقی با طول های مولد آن ها در تار مرتعش، نخستین بار ارقام را در فیزیک وارد ساخته است، فارابی و ابن سینا ایجاد و خواص ارتعاشات صوتی را کامل تر از پیشینیان خود تشریح کرده اند. از سوی دیگر، آکوستیک ساختمانی از قرن ها پیش از میلاد عملاً مورد توجه بوده است.
در قرن هفدهم، مرسن با اندازه گیری ارتفاع صداهای موسیقی (گام)، بین آکوستیک و موسیقی پلی برقرار می سازد. بعد از آن اثبات شد که صوت در خلاء منتشر نمی شود و در اواخر همان قرن سوم، وجود گره و شکم را در موج های صوتی کشف کرد. و در همان سال ها نیوتن معادلات حاکم بر آن ها را نوشت و تشریح نمود.
از آن زمان تاکنون دانشمندان زیادی همچون دالامبر، برنولی، ورتایم و... بر روی ارتعاش تار، اندازه گیری سرعت صوت انجام داده اند و کشف این قوانین راه را برای مطالعات بعدی هموار ساخت، بیان نظریه هویگنس نتیجه این بررسی ها و محاسبه فرکانس و طول موج اصوات بوده است.
هنگامی که ماکسول نظریه های الکترومغناطیسی نور را به میان آورد، انقلابی در نحوة تفکر و پیدایش نظریه ها به وجود آمد بعداز اختراع ضبط صوت به وسیله ادیسون و وسایل انتقال الکتریکی به وسیله گراهام بلا استفاده از این نظریات در صنعت فزونی یافت و پیشرفت روز افزون آن که تا به امروز ادامه دارد را موجب شده است.
گستره شنوایی گوش انسان از 20 تا 20000 هرتز (ارتعاش در ثانیه) می باشد. ما امروزه در همین گستره که اصوات موسیقایی جزئی از آن است به دنبال صداهای نو باکیفیت بهتری می باشیم .
صوت موسیقی یا نت، صوتی است که از ارتفاع های منظم تشکیل شده است و اثر خوشایندی بر گوش انسان دارد. صوتی را که میشنویم به خصوصیت های گوش و ساز و کار شنوایی و نیز ویژگیهای فیزیکی صوت بستگی داد. صوتی را که انسان با دستگاه شنوایی خود درک میکند، بر حسب سه مشخصه بلندی، ارتفاع و طنین بیان میکنند.
تار مرتعش هنگامی که یک تار را مرتعش میکنیم، تنها هماهنگ اول آن ایجاد نمیشود. بلکه هماهنگ های دیگر آن نیز به وجود میآیند. از برهمنهش این هماهنگ ها یک موج مرکب ایجاد میشود. آنچه ما پس از مرتعش کردن یک تار میشنویم، از این موج مرکب ایجاد میشود. اگر موج صوتی حاصل از پیانو و ویولون را با هم مقایسه کنیم و در هر دو مورد فرکانس صوت اصلی 440 باشد، تعداد و دامنه هماهنگ هایی که در ساختن این موج مرکب سهیم هستند، متفاوت خواهد بود. در نتیجه اگر شکل موج مرکب حاصل را رسم کنیم باهم فرق خواهند داشت. مشخصههای صوت طنین طنین صوت به شکل موج مرکب بستگی دارد. یعنی طنین به نوع، تعداد و دامنههای هماهنگ هایی که ایجاد شدهاند، وابسته است.
ارتفاع ارتفاع صوت با فرکانس موج اصلی که موج مرکب از آن ساخته میشود، تعیین میشود.
بلندی بلندی صوت به شدت صوت و خصوصیت های شنونده بستگی داد.
توصیف صوت موسیقی فاصله موسیقی نسبت فرکانس دو نت را فاصله موسیقی مینامند. تجربه نشان داده است که هر فاصلهای برای انسان خوشایند نیست. به همین خاطر صوت موسیقی از سایر اصوات متمایز میگردد. لازم به ذکر است که این احساس خوشایند نسبت به صوت موسیقی فقط مختص انسان نیست، بلکه سایر موجودات زنده نیز نسبت به آن حساسیت نشان میدهند. بگونهای که اثرات صوت موسیقی بر اعمال موجودات زنده در بسیاری از مسائل تجربی مشاهده شده است.
گام موسیقی گام موسیقی مجموعهای از چند نت است که فاصله آن ها برای گوش خوشایند است. گام های متفاوتی در موسیقی وجود دارد.
گام طبیعی : گام طبیعی از هشت نت do1 ,re , mi , fa , sol , la , si ,do2 تشکیل شده است که فاصله آن ها از یک نت مبنا (do1) که کم ترین فرکانس را دارد به صورت زیر است.
(Si) نسبت به (do1) مثل 15 به 18 است. (la) نسبت به (do1) مثل 5 به 3 است. موضوع مطلب : |
||
نویسندگان
پیوندها
آخرین مطالب
|
||